Wydajność
2 porcje
Składniki
3 średnie ziemniaki
1/2 buraka
1/2 cukini
2 łyżki kiełków rzodkiewki
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem bazylii
sól
Wykonanie
Trzy średnie ziemniaki obrać i pokroić w półplasterki, umieścić w misce i wlać dwie łyżki oliwy z oliwek oraz jedną łyżkę oliwy z oliwek z dodatkiem bazylii, posolić a następnie wymieszać.
Umieścić przygotowane ziemniaki na tacce przeznaczonej do pieczenia i wyłożonej folią aluminiową, włożyć do piekarnika, rozgrzwając go do 210 stopni na czas 35 minut. Po tym czasie, kiedy ziemniaki będą upieczone delikatnie podnieść od spodu widelcem i ułożyc na talerzu.
Pół buraka pokroić na mniejsze kawałki, odstawić. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z ziarnami słonecznika i kiełkami rzodkiewki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz