czwartek, 16 lutego 2017

                        Przegląd przepisów w ciągu dnia

Pierwsze śniadanie

Płatki jaglane
100-150g płatków jaglanych
1/4 jabłka 
20 sztuk migdałów
2 łyżki żurawiny suszonej
1 łyżeczka nasion chia
szczypta soli
1 szklanka napoju "mleka" ryżowego

Płatki jaglane namoczyć w wodzie źródlanej (8-12h) po tym czasie przepłukać w świeżej wodzie źródlanej, umieścić w misce. Jabłko pokroić w kostkę i dodać do płatków. Włożyć do miski ze składnikami migdały, żurawinę, nasione chia, szczyptę soli i wymieszać. Składniki zalać "mlekiem".

Do pracy

Sok z ananasa
1 ananas
1 szklanka wody źródlanej

Ananas obrać a następnie pokroić na małe kawałki, umieścić w blenderze kielichowym i dolać wodę źródlaną, załączyć na najwyższe obroty i miksować do momentu uzyskania gładkiej konsystencji soku.

Wafle ryżowe 
4 sztuki wafli ryżowych
1/2 opakowania hummusu z oliwkami

Wafel ryżowy posmarować hummusem z jednej strony, przyłożyć drugi, a następnie czynność powtórzyć z kolejnym waflem, tak, by powstały dwie kanapki.

Sałatka
4 rzodkiewki
10 sztuk winogron różowych
1/4 jabłka
1/4 gruszki
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka migdałów
3 łyżki soku z cytryny

Rzodkiewkę i winogron pokroić w plasterki, a jabłko i gruszkę w kostkę, umieścić w misce, dodać słonecznik, migdały a następnie skropić sokiem z cytryny.

Po pracy
1 banan
Yerba mate
Mieszanka ziół

Obiad

Brokuł ugotowany na parze z kapustą włoską
2 sztuki niedużego brokuła
1/4 kapusty włoskiej
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka mieszanki kiełków
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki czarnuszki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka orzechów włoskich

Brokuł podzielić na małe różyczki, łodygę pokroić w kostkę i ułożyć w pierwszym pojemniku parowara. Kapustę poszatkować, umieścić w drugim pojemniku na górze, a następnie ustawić parowar na 20 minut i załączyć.
W małej misce przygotować: oliwę z oliwek z kiełkami, tymiankiem, czarnuszką, solą, dodać ziarna słonecznika i orzechy włoskie, a następnie wymieszać.
Brokuł ułożyć na talerzu, obok kapustę włoską polaną oliwą z oliwek ze składnikami. Posolić.
Uwagi:
Jest to porcja podwójna lub potrójna, więc część zabieram do pracy na drugie śniadanie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz