sobota, 4 lutego 2017

                                      Frytki z pistacjami



Wydajność
2 porcje

Składniki
3 ziemniaki
4 małe kulki mozarelli
25 sztuk pistacji
10 listków bazylii
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
olej do smażenia

Wykonanie
Mozarellę pokroić w cienkie słupki.
Pistacje obrać ze skorupek, listki bazylii opłukać i poszatkować, czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, składniki umieścić w małej misce, dodać oliwę z oliwek, wymieszać i odstawić.
Ziemniaki obrać lub umyć i pokroić tak żeby był kształt frytek, odsączyć z wody. 
Rozgrzać patelnię, wlać olej i delikatnie ułożyć ziemniaki, tak żeby olej nie rozpryskiwał. 
Smażyć do momentu uzyskania złotego koloru.
Usmażone frytki umieścić na talerzu wyłożonym papierem śniadaniowym, łyżką rozłożyć równomiernie oliwę z dodatkami oraz mozarellę.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz