Pasta z awokado, posiada łagodny i kremowy smak kiedy użyty w przepisie owoc jest dojrzały. Zdarzyło się, że wcześniej, kiedy nie wiedziałam jakiego awokado szukać w sklepie, które wyglądałoby na nadające się do spożycia czy nie wiedziałam jaki jest odpowiedni stopień twardości , że użyłam zbyt twardego owoca, który nie posiadał żadnego smaku, lub zbyt dojrzałego z którego po okrojeniu, zostawała ledwie jedna trzecia, albo trafiałam na owoc który był bardzo gorzki, choć znalazłam sposób, by zniwelować tą goryczkę, a mianowicie, odpowiednia proporcja soku z cytryny.
Dzisiejsza wersja pasty, mogę przyznać, udała się idealnie i w pełni zadowala moje kubki smakowe.
Pasta z awokado z pestkami dyni, kiełkami rzodkiewki i solą
Wystarcza na kilka kanapek.
Składniki
1 awokado
1 łyżka kiełków rzodkiewki
1 łyżka pestek dyni
Szczypta soli
Szczypta czarnuszki
Wykonanie
Awokado umyć i obrać ze skórki, a następnie oddzielić miąższ od pestki. Umieścić w miseczce i rozdrobnić widelcem na gładką masę. Dodać do niej kiełki rzodkiewki i pestki dyni, przyprawić solą i czarnuszką, a następnie delikatnie i dokładnie wymieszać. Nałożyć na kanapkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz