wtorek, 7 marca 2017

                           Brokuł i marchewka gotowane z gruszką


1 porcja

Składniki
1 marchewka
1 łyżka świeżej pietruszki poszatkowanej
1 gruszka
1/2 małego brokuła
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki wody przegotowanej
1/2 łyżeczki soli
1 garść nasion słonecznika
1 łyżka kiełków soi


Wykonanie
Rozgrzać patelnię na małym palniku i wlać olej rzepakowy, włożyć pokrojoną w kosteczkę gruszkę, która ma być dosyć dojrzała, bo wtedy jest słodka, u mnie była to gruszka ze skórką, smażyć ją na małym ogniu około dwóch minut, podlać czterema łyżkami wody przegotowanej i pozostawić na palniku na kolejne dwie minuty, następnie dodoać marchew i zamieszać delikatnie, dusić przez około 3 minuty, dodać brokuła i dusić kolejne 3 minuty (bez przykrycia), lekko posolić 1/2 łyżeczką soli, dodać 1 garść nasion słonecznika po tym czasie i 1/3 łyżeczki pietruszki świeżej, wymieszać delikatnie, pozostawić na minutę na ogniu i po tym czasie przełożyć do głębokiego talerza bo gruszka wydziela sok, po przełożeniu posypać pietruszką i kiełkami soi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz