piątek, 10 marca 2017

     Śniadanie, które dodaje energii  i wielobarwnych doznań smakowych.
Na samym dnie znajdują się płatki jęczmienne, nałożone prosto z torebki, dzięki czemu nadal są twarde, mają prawdziwą płatkową formę. Kolejno nałożyłam płatków ryżowych, będących nowością w moim zestawie składników kuchennych. Płatki nie mają szczególnego smaku, są kruche, delikatne i prawie przezroczyste. Następnie dodałam płatków kokosowych, nasion konopii indyjskiej, które lekko chrupią, co pewien czas nałożone na łyżkę oraz nasion chia, pęczniejących pod wpływem nasączenia napojem migdałowym.
     Mięsisty banan harmonizuje z aksamitnością truskawki, jej obecność w posiłku jest niezastąpiona, a kolejnym niezbędnikiem jest daktyl, dzięki któremu miska smaków nabiera słodkiego wyrazu. Jednak czym byłaby, gdyby nie wlane na koniec mleko z migdałów, więc napełniam ją powoli, tak by równomiernie pokryło składniki i zabieram się do nasycenia zmysłów pysznym posiłkiem.

                     Płatki z owocami, nasionami i mlekiem migdałowym



1 porcja

Składniki
5 łyżek płatków jęczmiennych
3 łyżki płatków ryżowych
1 łyżka płatków kokosowych
1/2 łyżki nasion konopii indyjskiej
1/2 łyżki nasion chia
4 daktyle suszone
1 banan
4 truskawki
1 szklanka mleka migdałowego

Wykonanie
Platki umieścić po kolei w misce, zaczynając od płatków jęczmiennych, następnie ryżowe i kokosowe. Wsypać na płatki nasiona konopii i chia. Skroić daktyle, truskawki oraz banana, a na końcu wlać mleko migdałowe.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz