sobota, 4 marca 2017

          Spaghetti z marchewki z pomidorem, pietruszką i orzechami nerkowca



1 porcja

Składniki
150g spaghetti z marchewki (przygotowana, dostępna do kupienia w sklepie)
4 pieczarki przekrojone na pół a następnie w plasterki
1 pomidor skrojony w kostkę
sok z 1/3 cytryny
1 łyżka skrojonej świeżej pietruszki
1 łyżka rozdrobnionych orzechów nerkowca
1 łyżeczka siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy oregano
1 łyżka oliwy z oliwek o smaku czosnku

Wykonanie
Spaghetti z marchewki ułożyć na głębokim talerzu. Najmniejszy palnik znajdujący się na kuchence gazowej załączyć i położyć na nim patelnię. Kiedy patelnia się rozgrzeje wlać jedną łyżkę oliwy czosnkowej i włożyć pieczarki, wycisnąć na nie sok z cytryny i podsmażyć kilka minut, do momentu gdy grzyby zmiękną. Gdy pieczarki będą odpowiednio miękkie, dodać do nich pomidora, a następnie posypać solą oraz przyprawą oregano. Składniki umieszczone na patelni podgrzewać do momentu gdy pomidor delikatnie puści sok, ale wciąż bedzie twardy.
W momencie kiedy składniki z patelni będą gotowe, umieścić je na wcześniej przygotowanym spaghetti, rozkładając równomiernie. Posypać pietruszką, siemieniem lnianym i rozdrobnionymi orzechami nerkowca, w tej właśnie kolejności.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz