sobota, 11 marca 2017

          Ziemniak i marchewka z rukolą, siemieniem lnianym i czarnym sezamem

     Dziś przepis na dosyć szybki w wykonaniu obiad. 
     Tradycyjnie bardzo często używane ziemniaki w kuchni polskiej nabiorą nowego znaczenia w połączeniu z wodnymi algami spiruliną, która dodaje lekko rybnego posmaku gotowej potrawie.
     W towarzystwie tych dwóch składników, znajduje się marchewka, która po upieczeniu staje się przyjemnie słodka i chrupiąca. 
     Na sam koniec lekko orzechowy czarny sezam i bogate w witaminy siemię lniane, a całość podkreślona szczyptą soli, tworzy ciekawą kompozycję smakową.




1 porcja

Składniki
3 średnie ziemniaki
1 nieduża marchewka
2 garście rukoli
7 łyżek oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki alg spiruliny
1 łyżka czarnego sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie
    Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na kształt frytek. Załączyć średni palnik, rozgrzać patelnię, a następnie wlać sześć łyżek oleju rzepakowego. Przygotowane ziemniaki odsączyć z nadmiaru wody i w delikatny sposób włożyć na rozgrzany olej, podsmażyć do momentu gdy lekko się zarumienią, od czasu do czasu odwracając je tak by z każdej strony równomiernie były podsmażone. 
    Po tym czasie dodać marchew, ułożyć tak by dotykała spodu patelni i delikatnie się usmażyła i zmiękła. Posolić, posypać algami spiruliną znajdujące się na patelni warzywa i zamieszać tak by algi pokryły je całe. Warzywa zmienią kolor na zielonkawy pod wpływem zmielonej w proszek rośliny wodnej. 
    Rozłożyć dwa listki ręcznika kuchennego na dużym talerzu i przełożyć usmażone składniki by odsączyły z nadmiaru oleju, po tym czasie umieścić na drugim talerzu.
    Załączyć mały palnik i postawić na nim niewielki garnek, wlać łyżkę oleju rzepakowego, rozgrzać i wrzucić rukolę, poczekać aż liście zwiędną, zamieszać dodać czarnego sezamu oraz siemie lniane. 
    Gdy mieszanka liści i nasion będzie gotowa, co zajmie kilka minut, przełożyć ją na frytki znajdujące się na talerzu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz