Ziemniak i marchewka z rukolą, siemieniem lnianym i czarnym sezamem
Dziś przepis na dosyć szybki w wykonaniu obiad.
Tradycyjnie bardzo często używane ziemniaki w kuchni polskiej nabiorą nowego znaczenia w połączeniu z wodnymi algami spiruliną, która dodaje lekko rybnego posmaku gotowej potrawie.
W towarzystwie tych dwóch składników, znajduje się marchewka, która po upieczeniu staje się przyjemnie słodka i chrupiąca.
Na sam koniec lekko orzechowy czarny sezam i bogate w witaminy siemię lniane, a całość podkreślona szczyptą soli, tworzy ciekawą kompozycję smakową.
1 porcja
Składniki
3 średnie ziemniaki
1 nieduża marchewka
2 garście rukoli
7 łyżek oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki alg spiruliny
1 łyżka czarnego sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na kształt frytek. Załączyć średni palnik, rozgrzać patelnię, a następnie wlać sześć łyżek oleju rzepakowego. Przygotowane ziemniaki odsączyć z nadmiaru wody i w delikatny sposób włożyć na rozgrzany olej, podsmażyć do momentu gdy lekko się zarumienią, od czasu do czasu odwracając je tak by z każdej strony równomiernie były podsmażone.
Po tym czasie dodać marchew, ułożyć tak by dotykała spodu patelni i delikatnie się usmażyła i zmiękła. Posolić, posypać algami spiruliną znajdujące się na patelni warzywa i zamieszać tak by algi pokryły je całe. Warzywa zmienią kolor na zielonkawy pod wpływem zmielonej w proszek rośliny wodnej.
Rozłożyć dwa listki ręcznika kuchennego na dużym talerzu i przełożyć usmażone składniki by odsączyły z nadmiaru oleju, po tym czasie umieścić na drugim talerzu.
Załączyć mały palnik i postawić na nim niewielki garnek, wlać łyżkę oleju rzepakowego, rozgrzać i wrzucić rukolę, poczekać aż liście zwiędną, zamieszać dodać czarnego sezamu oraz siemie lniane.
Gdy mieszanka liści i nasion będzie gotowa, co zajmie kilka minut, przełożyć ją na frytki znajdujące się na talerzu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz