czwartek, 15 czerwca 2017

Dzisiejszego dnia przygotowałam dwie porcje deseru z kaszy jaglanej. Słodki pomysł na podwieczorek, który jest smaczny i lekki. Dodaje energii i sprawia, że uśmiech pojawia się na twarzy, a przy tym jest szybki do wykonania.

               Deser z kaszy jaglanej z olejem kokosowym i syropem daktylowym



2 porcje

Składniki:
100g kaszy jaglanej
200g wody zimnej
1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego
1 łyżka syropu daktylowego
5 sztuk skrojonych w drobną kostkę moreli suszonych
6 plasterków banana
2 całe morele
szczypta nasion chia

Wykonanie:
Ugotować 100g kaszy - w proporcjach na 100g kaszy jaglanej wlać 200g wody zimnej, ostudzić.
Kiedy kasza ostygnie dodać 1 łyżkę oleju kokosowego rafinowanego, 1 łyżkę syropu daktylowego, 5 sztuk skrojonych w drobną kostkę moreli suszonych. Wymieszać mieszadłem drewnianym (rogolką), dociskając do dna garnka w którym znajdują się składniki, by zebrać masę z brzegów użyłam dużej łyżki, a następnie powtórzyłam czynność.
Podzielić na dwie porcje, wygładzić górną powierzchnię, a następnie odstawić do lodówki na 1 godzinę przykryte folią przezroczystą.
Przyozdobić plasterkami banana, morelą wlać odrobinę syropu daktylowego i posypać nasionami chia.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz